Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

In-mold етикети и техните приложения

In-mold етикети и техните приложения

IML етикетиIn-mold етикетите против фалшифициране на продукти са едно успешно решение за етикетиране, което набира популярност в последните години. Още наричани IML етикети или етикети за вграждане в шприц форми, те се изработват чрез специална техника, което позволява етикетите да се вграждат в пластмасовите опаковки по време на тяхното производство.

 

Тази блог статия ще разгледа по-подробно начина на производство на in-mold етикетите, техните основни предимства, недостатъци и приложения.

 

Какво представляват IML етикетите и как се изработват?

Етикетирането в шприц форми (IML) е метод, при който се поставя предварително отпечатано и оформено като етикет декоративно фолио в шприц формата, преди пластмасовата опаковка да придобие крайния си вид. Резултатът е единен, красиво украсен продукт, при който се елиминира необходимостта от последващо етикетиране и се подобрява външният вид на продукта.

 

Материали за изработка

При IML метода се използват предимно два вида пластмасови материали: полиетилен с висока плътност (HDPE) и полипропилен (PP). Тези материали служат като основа за създаване на ярки и издръжливи етикети, които са неразделна част от крайния продукт.

 

Технологии за IML етикетиране

Етикетирането в шприц форми може да се осъществи чрез следните три метода: инжекционно, чрез издухване и термоформоване. Независимо от техниката, основният принцип остава непроменен: етикетът става едно цяло с пластмасовата опаковка по време на производството.


1. Инжекционно формоване


Това е най-често използваният метод за етикетиране в шприц форма. Ето как работи той:
• Специално създаден етикет се поставя в отворената кухина на шприц формата, като се задържа на място чрез въздушно налягане или механични средства.
• Пластмасовият материал се нагрява и се впръсква в кухината на формата, където се охлажда.
• Той се свързва трайно с предварително поставения етикет, в резултат на което се получава пластмасова част с дизайн.


Инжекционното формоване предлага гъвкавост на дизайна, рентабилност и дълготрайни решения за етикетиране. 


2. Формоване чрез издухване


• Подобно на инжекционното формоване, етикетът се поставя в кухината на формата.
• Пластмасовият материал се нагрява и се разтяга в тръба, която се поставя във формата.
• В тръбата се вдухва въздух, който я кара да запълни кухината на формата и да приеме формата й.
• Топлината активира лепилото на етикета, което се слепва с пластмасата при охлаждането.

Тази технология е многофункционална и води до изключително трайни пластмасови опаковки.

 

3. Термоформоване


То се използва главно за много твърди пластмасови опаковки:
• Пластмасови листове се нагряват и се разтягат в уникална форма с помощта на формовъчен инструмент.
• Преди да се охладят и втвърдят във формата се поставя отпечатан етикет.
• Когато пластмасовите листи се охладят и втвърдят, те се свързват с етикета, създавайки напълно декорирана пластмасова част.

 

 

 Защита на продукти с IML етикетиГлавни предимства на in-mold етикетите

IML етикетирането се отличава с множество предимства, които го превръщат в популярна технология в света на опаковките.

  1. Отлично качество на дизайна: IML повишава визуалната привлекателност на опаковката Ви благодарение на това, че поддържа широк спектър от цветове и може да украсява и двете страни на опаковката. Тъй като се вграждат в опаковката на продукта по време на нейното производство, in-mold етикетите постигат желания ефект „без етикет“.
  2. Несравнима издръжливост: тези етикети са създадени, за да издържат в много агресивна среда. Водоустойчивостта им ги прави идеални за влажни и мокри производства, не променят качествата си при много ниски или високи температури включително условия на дълбоко замръзване и охлаждане. Те също така гарантират изключителна устойчивост на триене и надраскване. В зависимост от използваните покрития, продуктите могат да издържат и на третиране с химикали.
  3. Щадящи околната среда: Сливането на етикета с контейнера без допълнително лепило прави пластмасовите продукти по-екологични и напълно рециклируеми (в зависимост от вида на използваната пластмаса). Това качество намалява въглеродния отпечатък на продукта и въздействието му върху природата.
  4. Ефективност на разходите: Масовото производство става лесно с IML технологията, тъй като съчетава производството и декорацията на опаковката в една стъпка. Това оптимизира процеса, намалява разходите за труд и спомага за използването на по-малко площ в производството. Освен това IML методът елиминира необходимостта от хартиени етикети и лепила, което допълнително повишава рентабилността.
  5. Защита от фалшифициране: Уникалният дизайн на IML етикетите и сложният производствен процес действат като защита срещу фалшифицирането на продукти. Вариациите в дизайна на формите, отпечатването на фолиото и процесите на формиране на етикетите правят копирането почти невъзможно, като по този начин се запазва оригиналността на Вашата марка.

 

Основни недостатъци на in-mold етикетите

Важно е също да се споделят няколко недостатъка, свързани с етикетирането в шприц форма.

  1. Инструментите и роботите, необходими за IML, могат да бъдат доста скъпи, което може да увеличи общите производствени разходи.
  2. IML методът изисква по-дълги производствени серии поради високите разходи, свързани с по-кратките серии и удълженото време за настройка, което го прави по-малко подходящ за по-малки производства.

 

Въпреки тези ограничения, многобройните предимства на IML често надделяват над тези недостатъци за производствата, които се стремят да постигнат първокласни решения за опаковане и етикетиране.

 

Приложения

IML етикетите се използват за разнообразни приложения в различни индустрии:

  • Продукти за лична хигиена като бутилки с шампоан, дезодоранти и сапуни;
  • Опаковки за храни като например сладолед, кофички за кисело мляко и контейнери за супи, салати и сладкиши;
  • Козметични тубички за слънцезащитни продукти, кремове и грим;
  • Домакински продукти като например почистващи препарати, прах за пране, диспенсери за сапун и много други.

 

В обобщение, етикетирането в шприц форми е иновативен процес, при който IML етикети се вграждат в опаковката на продукта по време на нейното производство. Той подобрява качеството, външния вид и ефективността на пластмасовите продукти, като същевременно дава възможност на предприятията да намалят производствените разходи и да направят по-екологичен избор.

 

Дилком произвежда in-mold етикети в печатницата си в град Варна. Машините за производство на IML етикетите са оборудвани със система за 100% контрол на качеството, което гарантира печат на етикети с изключително висока прецизност и скорост на работа.

 

Свържете се с нашия екип на sales@dilcom.com и специалистите ни ще Ви предложат висококачествени IML етикети.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари