Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Видове термотрансферни ленти и техните приложения

Видове термотрансферни ленти и техните приложения

Печат на етикети с термотрансферен принтерТермотрансферният печат е един от най-често използваните методи за допечатване на етикети с променлива информация.

 

За него е нужен термотрансферен принтер, етикети и термотрансферна лента. Вижте подробна информация за  термотрансферния печат. в нашата блог статия

 

За да може да се отговори на изискванията на различните индустрии, етикети и принтери, съществува много голямо разнообразие от видове термотрансферни ленти. В тази статия ще разгледаме различните критерии при избора на лента, както и техните стандартни и нестандартни приложения.

 

Как да изберем подходяща термотрансферна лента?

 

1. Материал, от който е изработена лентата

Специфичното приложение, за което Ви трябват напечатаните етикети, ще определи силата и издръжливостта на термотрансферна лента и съответно материала, от който тя е изработена. Термотрансферните ленти биват восъчни, восъчно-резинови и резинови.

 

Восъчни и восъчно-резинови термотрансферни ленти - слоевеВосъчните термотрансферни ленти са най-често използваните ленти за общо предназначение. Едно от най-големите им предимства е, че те имат висока чувствителност на печат, което означава, че те постигат отлични резултати и при много ниски температури на нагряване. Ниската температура защитава печатащата глава и удължава живота й.

 

Восъчните ленти имат по-ниска цена от другите видове ленти. Тези две предимства означават, че восъчната лента е най-икономичният избор на термотрансферна лента.

 

С тези ленти се постига ясен отпечатък с висок контраст и плътност. Те са подходящи за печат при висока скорост върху различни материали. Работят изключително добре с материали с груба повърхност, картон, негланцови, полу-гланцови и гланцови хартии и синтетични материали. Те осигуряват термотрансферен печат с високо качество и плътност при висока резолюция (например 300 dpi), който гарантира отчетливи баркодове и друга променлива информация. Въпреки това восъчните ленти не са подходящи за приложения, където има нужда от добра устойчивост към размазване и надраскване.

 

Печатът не е издръжлив за дълго време, особено в тежки условия. Следователно восъчните ленти са идеалното решение за приложения от общ характер с малко или никакво излагане на тежки условия, където етикетът ще е необходим за сравнително кратко време (например продукти с кратък срок на годност). Най-често намират приложение в складовото стопанство, транспорта и логистиката на стоки, класически идентификационни етикети в търговията и за систематизиране на информация. 

 

Восъчно-резиновите термотрансферни ленти (wax resin) са често използвани, когато приложението изисква средна устойчивост на етикетите. Отпечатаното изображение е много по-издръжливо на размазване и надраскване, в сравнение с това с восъчни ленти, защото те са обогатени с резин. Печатът с восъчно-резиновите ленти също има много по-добра механична устойчивост и позволява да се печатат баркодове, обърнати на 900 спрямо посоката на печат.

 

Тези термоленти могат да осигурят качествен, плътен печат, издръжлив на надраскване, размазване, влага и други умерено тежки условия, върху голямо разнообразие от материали. Те са предназначени за печат на етикети от гланцирани хартии, фолиа (полиетиленови, полипропиленови и полиестерни етикети ), картон, синтетични материали и др.

 

Поради високото качество и сравнително отличната издръжливост на отпечатъка, восъчно-резиновите термотрансферни ленти се използват в много индустрии: хранително-вкусовата, градинарството, електрониката, транспорта и някои сектори от фармацевтичната индустрия.

  

Слоеве на резиновите термотрансферни ленти

Резиновите термотрансферни ленти се използват в специфични приложения, където се изисква дълготраен или перманентен печат на важна продуктова информация и възможно най-висока устойчивост на отпечатаното изображение в изключително тежки условия. Те са специално създадени за надежден печат с отлична устойчивост към механично износване, излагане на химикали и разтворители, абразивност, високи температури до 3000C, избелващи вещества, сярна киселина, машинно масло, бензин, препарати и др.

 

В зависимост от приложението и необходимата издръжливост на печата, резиновите термоленти се изработват от два, три или повече слоя мастило, като всеки добавен слой допълнително повишава качеството на отпечатъка. За да се постигне този изключително издръжлив резултат, обикновено резиновите ленти имат ниска чувствителност на печат, т.е. изискват по-висока температура. Резиновите ленти, които Дилком предлага, в правилна комбинация с висококачествени етикети и етикетен принтер, отговарят на най-високите европейски и световни стандарти за издръжливост и устойчивост.

 

Резиновите термотрансферни ленти са предназначени за печат на полиетиленови, полипропиленови и полиестерни етикети, етикети от сатен, тафта, винил и др. Те често се използват в автомобилостроенето, здравеопазването, електрониката, тежката индустрия, химическата промишленост, производството, градинарството, бижутерията и други отрасли, за които е нужен дълготраен отпечатък при тежки условия.

Чувствителност на термолентите

  Восъчна Восъчно-резинова Резинова
Кога се използва? Най-често използваната термотрансферна лента с общо предназначение                                      Често използвана при приложения със средно високи изисквания за устойчивост Използва се за специални приложения с най-високите изисквания за издръжливост и дълготрайност
Цена Икономичен избор Междинен ценови вариант В най-високия ценови диапазон
Живот на печатащата глава По-дълъг живот на печатащата глава Дълъг живот на печатащата глава Среднодълъг живот на печатащата глава
Етикети Отличен печат върху хартиени етикети с груби и гладки повърхности Специално разработена за печат върху етикети от гланцирани хартии и синтетични материали Отличен печат върху етикети, изработени  основно от синтетични материали
Цветен печат Възможност за цветен печат Възможност за цветен печат Възможност за цветен печат
Издръжливост на печат Ниска издръжливост на печат в сравнение с другите ленти Добра издръжливост на печат Отлична издръжливост на печат
Приложения Подходяща за логистика, търговия, идентификация на продукти Подходяща за логистика, транспорт, хранително-вкусовата промишленост, електрониката Подходяща за фармацевтичната индустрия, автомобилостроенето, химическата промишленост, електрониката и др. 

 

 

Дилком предлага и още един вид специална термотрансферна лента. Текстилната термотрансферна лента е резинова лента, специално създадена за печат върху текстилни самозалепващи и несамозалепващи етикети от сатен и тафта и фолийни етикети. Надеждният отпечатък с тази лента е устойчив на пране с вода, химическо чистене, боядисване, гладене при температури до 150°C., както и на пране с камъни.

Тази резинова текстилна лента има уникално покритие на гърба, което осигурява още по-добър контакт с печатащата главата на принтера, с цел да се постигне по-високо качество на отпечатаното изображение и предпазване на термо главата. Основните цветове на тези ленти са бяло, черно, зелено, синьо и червено. Предлагаме също и златна и сребърна лента за текстилни етикети, с която може да се печата върху черен сатен и тафта.

 

2. Kаква е печатащата глава на принтера – плоска или near-edge?

 

Термотрансферни ленти за плоски и near-edge глави

Главите на етикетните принтери и термолентите биват два вида – плоски и near-edge.

Плоските термоглави, които са по-често срещани, са хоризонтално разположени. При тях лентата има по-продължителен контакт с печатния носител, докато преминава под главата. Този продължителен контакт осигурява отличен отпечатък, но забавя скоростта на печат. При тези принтери, скоростта на печат е между 2-10 IPS (инча за секунда).

Near-edge принтерите имат плаваща печатаща глава, която е разположена под ъгъл. Тук лентите имат кратък контакт с етикетите, което позволява повече от два пъти по-висока скорост на печат - от 10 до 34 IPS при някои модели принтери.

 

 

 

 

3. Размер

За оптимално решение за Вашата термотрансферна лента, изберете лента, която е малко по-широка от печатаните етикети. Например, ако етикетите са с ширина 47мм, да изберете лента, широка 55мм. Това защитава термоглавата от абразивното действие на етикетите.

Термотрансферните ленти се предлагат с различна дължина. По-късите са предназначени за компактни настолни етикетни принтери, а дългите - за индустриални принтери за етикети.

 

4. От коя страна на лентата е мастилото?

Съществуват два вида ленти спрямо тази спецификация – такива, на които мастилото е от вътрешната страна (in) и такива, на които е от външната (out). Някои принтери имат техническото предимство да работят с двата вида ленти - те автоматично разпознават посоката на навиване. Но други принтери са съвместими само с in или само с out ленти.

 

Нестандартни приложения с висококачествените термотрансферни ленти на DNP

 

Термотрансферната технология се развива вече 40 години. Днес тя позволява широка гама от стандартни и нестандартни решения в сферата на маркирането.

Една от компаниите, които произвеждат иновативни ленти, е DNP – японски производител със 145 години опит в печатната индустрия. DNP е дългогодишен доверен партньор на Дилком, благодарение на общата ни отдаденост към предоставянето на висококачествени продукти.

Техните резинови термоленти с холограмен отпечатък са креативно решение за етикетиране на продукти. Те позволяват печата на персонализиран холограмен текст, баркод или изображение върху етикети от гланцови хартии, синтетични материали и PVC. Атрактивният дизайн на тези етикети създава уникална опаковка за Вашите продукти.

 

Лентата също може да е полезна срещу фалшифицирането на стоки, защото холограмният отпечатък не може да се дублира. Тази лента помага да защитите Вашата марка и да предотвратите загуба на приходи, поради фалшифициране. 

 

Научете повече за холограмните резинови термоленти, разработени от DNP, като посетите този линк.

 

Друга нестандартна DNP лента, която предоставя начин да предпазите своята марка и уникалността на продуктите Ви, е UV флуоресцентната лента. С тази резинова лента, която е съвместима с всички термотрансферни принтери, може да се печата променлива информация с добавени UV пигменти, които са невидими за човешкото око, докато не се осветят от UV лампа. Това уникално свойство улеснява идентифицирането на оригинални продукти. Разработената от DNP резинова UV лента се предлага с прозрачен слой. Нейният отпечатък е много издръжлив и устойчив върху хартии и синтетични етикети. Тази термолента главно се използва за защита и като доказателство за автентичност на продукти, но тя също има и забавни приложения. Може да се използва за интересни маркетингови цели, като например реклама на бранда Ви в тъмни помещения с UV светлина, като например нощни заведения.

 

Друга нестандартна DNP лента, която предоставя начин да предпазите своята марка, е UV флуоресцентната лента. С тази резинова лента, съвместима с всички термотрансферни принтери, може да се печата променлива информация с добавени UV пигменти, невидими за човешкото око, докато не се осветят от UV лампа. Това свойство улеснява идентифицирането на оригинални продукти.

 

UV лентата се предлага с прозрачен слой. Нейният отпечатък е много издръжлив и устойчив върху хартии и синтетични етикети. Тази термолента главно се използва за защита и като доказателство за автентичност на продукти, но тя също има и забавни приложения. Може да се използва за интересни маркетингови цели, като например реклама на бранда Ви в тъмни помещения с UV светлина, като например нощни заведения.

 

За интересни и забавни приложения, DNP също предлага резинова термотрансферна лента за печат на скреч етикети. Тя най-често се използва за лотарийни билети и подаръчни карти. Скреч термоленатата също е перфектен избор за промотиране на продукти чрез игри от типа „изтрий и спечели“. Тя е подходяща за печат върху етикети, направени от широка гама материали като ABS, полиестер, полиетилен, полипропилен и PVC.

 

За повече информация за интересните й приложения и характеристиките на скреч резиновата лента на DNP, моля, посетете този линк или се свържете с оторизираните специалисти на Дилком на sales@dilcom.com.

 

В заключение, термотрансферният печат е може би най-разпространената технология за печат на променлива информация. Той е толкова често срещан, защото има много предимства, сред които качествен отпечатък, издръжливост и устойчивост на напечатаната информация. За да се постигнат оптимални резултати, принтерът, термолентата и специфичното приложение трябва да са внимателно съгласувани.

 

Дилком предлага широка гама восъчни, восъчно-резинови, резинови и текстилни термотрансферни ленти, подходящи за всякакви термотрансферни принтери. Ние знаем, че хармонизирането на материал, размер и вид на лента с Вашето приложение е трудна задача.

 

Затова специалистите на Дилком с удоволствие ще Ви помогнат във всеки етап от избора на термотрансферна лента. Свържете се с тях на sales@dilcom.com.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари