Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Етикети за козметика – материали, печат и бранд маркетинг

Етикети за козметика – материали,  печат и бранд маркетинг

Етикети за козметикаЕтикетите за козметика носят изключително важна информация за продукта, върху който са поставени. С атрактивен дизайн, подходящи материали и технология на печат, те също така могат да бъдат главен елемент от маркетинга на даден продукт. За да изпълнят тези свои функции, козметичните етикети трябва да отговарят на много различни изисквания и стандарти. В тази статия може да прочетете основните параметри с които трябва да се съобразите при поръчка на етикети за козметика.

 

 

Съществуват стриктни регламенти за етикетиране на козметични продукти, специално създадени от Европейския съюз. Преди да отпечатате Вашите етикети, трябва да се запознаете с тези правила.  

 

 

 

Етикетите за козметика трябва да съдържат следната информация:

  • Предназначение на продукта: потребителите трябва да са наясно за какво се използва продуктът;
  • Тегло: това е действителното тегло на продукта, когато е завършен, като не трябва да включвате теглото на опаковката;
  • Съставки: спрямо регламента, всички съставки трябва да са описани на етикетите в низходящ ред на съдържание – първо най-използваната, а на последно място – най-малко използваната съставка;
  • Предупреждения и начин на употреба: те трябва да са ясно обозначени върху продукта, за да се предотвратят инциденти, причинени от неправилна употреба.
  • Контакти: Име и адрес на производителя, дистрибуторът или човекът, отговорен за продукта. Трябва също да включите и страната на произход на козметиката;
  • Срок на годност и срок на трайност след отваряне;
  • Партиден номер: за да е възможно проследяването на отделните съставки до крайния продукт.

 

Козметични етикети

Ако Вашият козметичен етикет не съдържа тези данни или включва подвеждаща информация, неправилно маркираните продукти може да подлежат на регулаторни наказания.

 

Други данни, които е препоръчително да включите, са характеристики, които биха могли да отличат продукта Ви от конкуренцията. Подобни характеристики са: „Био“, „Органично“, „Веган“, „Хипоалергичен“, „Не-тестван на животни“. Ако тази информация е присъща на Вашия продукт и не е подвеждаща, може да я включите в козметичните Ви етикети. Когато Ваш желан клиент получи информация като тази, тя може да го привлече към Вашия продукт.

 

 

Включването на тази важна информация върху козметични етикети често представлява предизвикателство за производителите. Това е така, защото опаковките и следователно етикетите на козметичните продукти обикновено са малки. Тук отпечатъкът трябва да е с изключително високо качество, за да може финият шрифт да бъде четлив и баркодът (ако има такъв) да може да се сканира лесно в търговските обекти. Този факт и постепенното увеличаване на количеството задължителна информация спрямо регулаторните изисквания за козметични етикети през последните години води до нарастващо търсене на трилицеви етикети и многослойни етикети.

 

Многослоийни етикети за козметикаМногослойните етикети са още наричани многопластови, многолицеви, двуслойни, трилицеви или двулицеви самозалепващи етикети. Те обикновено имат 2 или 3 слоя, като горните слоеве представляват самозалепващи етикети, поставени върху друг самозалепващ етикет. Най-долният слой съдържа силно лепило, което придържа целия етикет към продукта. Най-горният (и средният) слой на тези етикети има специално лепило, което позволява многократно да го отлепите, да прочетете информацията на гърба му и да го залепите повторно без усилие.

 

Те са подходящи както за плоски, така и за продукти с извити повърхности и неправилна форма. Гъвкавостта на тези многофункционални етикети за многократно залепване и отлепване позволява на производителите да включат голямо количество информация върху малка площ. Те също често намират приложение, когато има нужда от печат на информация на повече от един език. За повече информация за многослойни етикети за козметика, посетете този линк.

 

Освен многослойни, има и голямо разнообразие от стандартни самозалепващи етикети за козметика. Възможни материали за изработка на тези етикети са хартия, полиетилен, полипропилен, PVC и др.

 

Ако са правилно изработени, висококачествените самозалепващи хартиени етикети могат да са идеално икономично решение за малки разфасовки на продукти с кратък живот на експлоатация, които няма да се използват във влажна среда. Те се предлагат в различни цветове, съобразени с бранда на козметиката. Повечето козметични продукти обаче се използват в среди с висока влажност и често са изложени на вода, пара, алкохоли, масла и други вещества. Следователно хартиените етикети не са удачен избор за повечето козметични продукти, защото тези влияния могат да увредят мастилото и самия етикет.

 

За да се предотврати това, по-подходящ избор са фолийните етикети, които са по-устойчиви и по-издръжливи на късане. Основните видове фолийни етикети, подходящи за етикети за козметика, са полипропиленови (PP) и , полиетиленови (PE). Поради твърдостта на полиестерните етикети, те не са подходящи за продукти с неравни или криви повърхности, затова не се използват за козметика.

 

Етикети за неравни повърхностиПолиетиленовите етикети са произведени от бял или прозрачен материал, подходящ за флексо, летърпрес, офсет и термотрансферен печат, и се предлагат с матово или гланцово покритие. PE материалът е гъвкав, което гарантира добро залепване върху продукти с крива или неравна повърхност и гъвкави опаковки. Той също така е много устойчив и издръжлив и гарантира, че целостта на етикета ще се запази през целия период на употреба на продукта.

 

Полипропиленовите етикети са може би най-често използваните етикети за козметика. Те осигуряват добро залепване и защита на мастилото и придават атрактивен външен вид на продукта. Те се предлагат в следните видове:

  • Прозрачни полипропиленови етикети: тези козметични етикети са идеално решение за продукти, изложени на влага ежедневно. Освен за техните водоустойчиви свойства, прозрачните полипропиленови етикети се използват често, защото осигуряват търсения ефект „без етикет“. Те подобряват външния вид на продукта и отпечатъка.
  • Бели полипропиленови етикети: те също за водоустойчиви, но са с изчистен бял цвят. Тези издръжливи етикети запазват цвета и качеството на отпечатаното изображение и текст дори когато са подложени на тежки и влажни условия.

 

Друга възможност за атрактивен дизайн на козметични етикети е печат върху етикети със сребърно или златно покритие, които допринасят за усещането, че етикетираният продукт принадлежи към висок клас козметика. Възможно е също да добавите златно или сребърно фолио върху напечатания етикет и така да прибавите интересен детайл към дизайна на продукта Ви.

 

Ако не сте убедени кое е най-подходящото решение за Вашите продуктови етикети, посъветвайте се с фирмата за производство на етикети или дизайнер, който сте наели, и те ще Ви предложат най-добрия вариант спрямо специфичното приложение и бюджет.

 

Не забравяйте да вземете предвид истинската среда, в която продуктът и неговият етикет ще се намират, включително по време на логистичните операции. Тази информация ще Ви помогне да изберете подходящ материал и лепило за Вашия етикет, както и дали има нужда от допълнителна защита като лак или ламиниране.

 

Най-често използваният материал за ламиниране на козметични етикети е полиестерът. Той може да се нанесе с матово или лъскаво покритие. Лакирането също е често използван метод, като и двата вида допълнителна защита предпазват мастилото на етикета от размазване или надраскване, както и самия етикет от топлина и влага.

 

Лепило

Етикети за козметични продукти

Освен закони за съдържанието на текстовете, отпечатани върху етикетите, съществуват и правила, определящи физическото състояние на козметичните етикети. Те гласят, че етикетът трябва да е здраво залепен за продукта по време на целия период на експлоатация, включително съхранение и логистични операции. Ако сте напечатали етикет с интересен дизайн, който отговаря на изискванията на ЕС за задължителна информация, той ще е полезен само ако остане прикрепен към продукта достатъчно дълго.

 

За да постигнете това, лепилото трябва да е подходящо за условията, в които козметиката ще се използва и транспортира. Ако продуктът няма да се използва във влажни условия, висококачествено стандартно лепило за всички температури ще е удачно.

 

Както вече споменахме, повечето козметични продукти обаче често са изложени на вода, голямо количество влага, масла, алкохоли и други вещества. Без достатъчно издръжливо лепило, Вашият продуктов етикет може да се отлепи или целостта му да бъде нарушена, което затруднява четенето и сканирането на баркодовете. Освен устойчивост на разтворители, в повечето случаи, лепилото трябва да е издръжливо на разкъсване или напукване. Това е много важно, особено ако опаковката на Вашия продукт се стиска при употреба.

 

Когато избирате лепило, също е важно да вземете предвид материалите, от които са изработени етикетът и опаковката. С цел да създадат впечатление за висококачествен бранд, много производители на козметични продукти избират меки на допир опаковки. В тези случаи, за да се постигне достатъчно добро залепване, е необходимо много силно перманентно лепило. Подобно на това, етикетите, изработени от прозрачно фолио, изискват ултрапрозрачно перманентно лепило.

 

Изборът на висококачествено лепило, което да отговаря на Вашите специфични нужди, ще Ви помогне както да запазите целостта на етикета и да спазите регулаторните правила, така и да запазите неговите естетически качества.

 

Дизайн и специални ефекти на етикетите за козметика

Външният вид на един козметичен продукт е първото нещо, което прави впечатление на Вашите потенциални клиенти.

 

Има много различни материали, покрития и техники, които може да използвате, за да направите опаковката на Вашата козметична серия по-оригинална, така че да привлече вниманието на потребителя. Използването на декоративни елементи създава впечатление за висок клас продукт.

 

Друг начин да създадете това впечатление е използването на специфични ефекти като например студен или топъл фолиен печат. Те придават по-луксозна визия на опаковката, а холограмният отпечатък предлага защита срещу фалшифицирането на продукта. Така начинът Ви за опаковане на козметичните изделия ги различава от други продукти.

 

Специалните техники за печат също придават креативен облик на продукта, като релефът, който се получава при сито печата, кара Вашият етикет да изглежда обемен и привлича потенциални клиенти да докоснат продукта и да го разгледат. Тези техники могат да спомагат за продажбата на продуктите Ви и да превърнат Вашата марка в разпознаваем бранд.

 

Козметичните етикети изпълняват много функции. Те спомагат инвентаризацията, съдържат важна информация и могат да увеличат защитата срещу фалшифицирането на продукта Ви. Но за да се увеличат продажбите и да се повиши популярността на марката Ви, трябва да наблегнете на най-важната функция на етикетите за козметика - способността им да са мощен инструмент за бранд маркетинг.

 

Създаването на качествени, издръжливи и мултифункционални етикети за козметика с красив и интересен дизайн невинаги е лесно. Затова е важно да се доверите на специалисти, които могат да Ви помогнат бързо и ефективно да отпечатате висококачествени етикети.

 

Екипът на Дилком си е поставил за цел да предоставя на нашите клиенти полезни съвети, отлично обслужване и висококачествени продукти за кратко време на изпълнение. Ние разполагаме с голямо разнообразие от специални материали за изработка и използваме съвременни производствени технологии, за да Ви предложим иновативни, висококачествени етикети за козметика, които да изтъкнат качеството на продуктите Ви и да отличат бранда Ви от конкуренцията.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари